Monday, June 27, 2011

::Kisah Q & Bantal Busuknya VS Babah & Pengorbanannya::

Salam Semua...

Hari nie saya nk citer psl kerenah si Q...
sorry gak klu mgkn n3 ini agak pnjng...
Kisah b'laku mlm minggu yg baru b'lalu...
herm...betul2 m'duga kesabaran kami b'dua...
Tapi, memikirkan umurnya yg baru setahun jagung...
Cepat2 urut dada...b'istighfar banyak2...

Malam tu lps maghrib, we all ke TESCO Peringgit...
yg sebenarnya t.hari tu dh pun ke sana...
tapi disebabkan nk buat changes barang hubby yg dibeli...
kenalah pergi jugak mlm tu coz esoknya hubby dh
nk ke Kuantan for 3 weeks...

sblm tu, nk bgtau kt u all smua...
si Q nie, dia ada HARTA PLNG B'HARGA
dia ada sebiji bantal busuk yg mmg
sejak hari p'tama dia m'jengah dunia lagi...
actually bantal tu pemberian Ayah Cu as a gift...
tp itu la, ntah mcm mana dlm bnyk2 bantal
yg itu jugak la yg dikelek kehulu kehilir &
yg paling penting itu la peneman tido dia sejak
dulu hingga kini... tu yg bila kluar rmh nk
b'jalan saya msti pastikan bantal tu ada sama...
klu x... tahan telinga la dngr rengekan dia bila
mata dh ngantuk...

ok, back to story...nak dijadikan cerita,
masa otw balik dr TESCO... x silap masa tu
baru jer melepasi traffic light kt Bachang
kbtln plk malam tu kita org beli Raja Buah..durian...
nk kurangkan aroma, makanya buka la sikit tngkap kereta...
ntah mcm mana, tetiba si Q nie angkat tgn m'hala
luar tngkap smbil pegang bantal..cpt2 saya sentap...
masa tu dh terasa nk marah... tp dia gelak2..konon nk main2..
dlm hati saya t'pk..kalau la jatuh tadi...
ALAMAK!..belum smpt abis pk... rupanya
dia capai balik bantal tadi & hulur tgn keluar...
blum smpt saya nk capai, dgn sedikit kelajuan & angin
kt luar sana...apa lagi, dia dh t'lepas itu bantallll...
grrrrr.....

Ya Allah..dgn secara automatiknya, t'sentap skjp...
masa tu hubby dh t'keluar dua p'kataan "KE!".. nk ckp kenapa
dlm nada marah..tp cepat2 dia istighfar... masing2 urut dada...
pk balik yg dia mmg x tau apa2...dia ingat suka suki dia jer...
dlm hati t'tanya2..nak ambil blk ke tidak..nak biarkan saje ke cmne??
aduhai..dh la malam... kereta lak b'deru2...kecamuk sekejap...
nk stop suddenly bahaya tu...kereta smua tgh laju... nk u-turn...
pergh...jauh gile..kena lalu fly over kt Malim sana... saya t'diam...
& then..dan dan tu jugak si Q dh nangis..."nak antal ucuk..."...
lagi kita org diam lg kuat dia menangis... air mata m'deru smpi
melelah ke dagu...aduh..hiba la plk bila tgk dia cenggitu...

saya sndri x tau nk ckp masa tu...x tau keputusan apa yg nk
saya ambil... dh la malam... satu kerja plk nk m'cari benda alah
tu... hi..anak...anak...
tp itu lah..saya rasa cukup kagum & b'tuah sbb babah Q wlu dlm
ketegasannya, dia masih lg dlm kategori penyabar & prihatin orgnya...
mgkn disebabkan anak sndri agaknya...
lg pun dia sndri tau yg slama nie si Q x pernah berenggang ngan
bantal tu t'utamanya kala mlm m'jelang...
x sanggup agaknya tgk anak menangis... hubby gagahkan jugak utk
buat u-turn...wlu jaraknya mmg agak jauh di tmbh ngan kepekatan
malam... DEMI ANAK... itu lah t.jwb seorang bapa yg saya rasa
x smua bapa snggup lakukan perkara yg sama, apatah lg mgkn ada
yg anggap arrgh..ini cuma utk sementara... perkara remeh aje...
penat nangis nnt diam la dia...

hubby berhenti di bahu seberang jalan...
masa tu we all sndri dh x sure, mana exactly tmpt
Q baling bantal tu... tawakal aje ktka tu...
saya cuma doa supaya xde pape b'laku... bkn ape
risau gak hati nie.. SAPE X SYNG SUAMI...dh la gelap..
kereta lak m'deru2 laju...dlm cahaya samar2 tu hubby
t'cari2 dri belakang ke depan...smpi la saya dh x nmpk
kelibatnya lagi...hmpir 20 minit gak la pencarian tu...
saya nmpk dr jauh hubby dh t'mengah2 b'jalan ke kereta...
simpati... x nmpk pape pn di tangan... xpe la kata hati saya...
dh cukup la PENGORBANAN & usaha nk m'cari...

masuk jer kereta, hubby terus kata "tak jumpa"...saya kata xpe...
pastu terus dia keluarkan sesuatu dr blkng...ALHAMDULILLAH...
dpt jugak akhirnya... sepantas tu jgk Q sambut... senyum x t'kata...
terus saya ckp dgn dia "cakap apa pd babah?"...t'tunduk2 smbl ckp
"meacih babah.."...pantas dicium pp babah..sedih + t'haru pulak masa tu...
hopefully, satu hr nnt saya sempat ceritakan smula incident
nie pd Q...biar dia tahu betapa babah LOVE HIM SO MUCH!

psl bantal busuk tu...bukan saya x mo pisahkan Q dgnnya...
nnt la, tunggu dia besar sket...kesian lak klu saya pisahkan
ngan bantal tu di usia dia ketika ini... bkn berat pn nk usung
ke sana kemari biasanya klu jalan, saya just masukkan dlm handbag..
coz sponge dia pn dh lunyai...senang nk compress...
tgk la betapa dia sgt memerlukannya di saat ini...>>>>>>>>





No comments:

Post a Comment