Monday, June 27, 2011

::Kisah Q & Bantal Busuknya VS Babah & Pengorbanannya::

Salam Semua...

Hari nie saya nk citer psl kerenah si Q...
sorry gak klu mgkn n3 ini agak pnjng...
Kisah b'laku mlm minggu yg baru b'lalu...
herm...betul2 m'duga kesabaran kami b'dua...
Tapi, memikirkan umurnya yg baru setahun jagung...
Cepat2 urut dada...b'istighfar banyak2...

Malam tu lps maghrib, we all ke TESCO Peringgit...
yg sebenarnya t.hari tu dh pun ke sana...
tapi disebabkan nk buat changes barang hubby yg dibeli...
kenalah pergi jugak mlm tu coz esoknya hubby dh
nk ke Kuantan for 3 weeks...

sblm tu, nk bgtau kt u all smua...
si Q nie, dia ada HARTA PLNG B'HARGA
dia ada sebiji bantal busuk yg mmg
sejak hari p'tama dia m'jengah dunia lagi...
actually bantal tu pemberian Ayah Cu as a gift...
tp itu la, ntah mcm mana dlm bnyk2 bantal
yg itu jugak la yg dikelek kehulu kehilir &
yg paling penting itu la peneman tido dia sejak
dulu hingga kini... tu yg bila kluar rmh nk
b'jalan saya msti pastikan bantal tu ada sama...
klu x... tahan telinga la dngr rengekan dia bila
mata dh ngantuk...

ok, back to story...nak dijadikan cerita,
masa otw balik dr TESCO... x silap masa tu
baru jer melepasi traffic light kt Bachang
kbtln plk malam tu kita org beli Raja Buah..durian...
nk kurangkan aroma, makanya buka la sikit tngkap kereta...
ntah mcm mana, tetiba si Q nie angkat tgn m'hala
luar tngkap smbil pegang bantal..cpt2 saya sentap...
masa tu dh terasa nk marah... tp dia gelak2..konon nk main2..
dlm hati saya t'pk..kalau la jatuh tadi...
ALAMAK!..belum smpt abis pk... rupanya
dia capai balik bantal tadi & hulur tgn keluar...
blum smpt saya nk capai, dgn sedikit kelajuan & angin
kt luar sana...apa lagi, dia dh t'lepas itu bantallll...
grrrrr.....

Ya Allah..dgn secara automatiknya, t'sentap skjp...
masa tu hubby dh t'keluar dua p'kataan "KE!".. nk ckp kenapa
dlm nada marah..tp cepat2 dia istighfar... masing2 urut dada...
pk balik yg dia mmg x tau apa2...dia ingat suka suki dia jer...
dlm hati t'tanya2..nak ambil blk ke tidak..nak biarkan saje ke cmne??
aduhai..dh la malam... kereta lak b'deru2...kecamuk sekejap...
nk stop suddenly bahaya tu...kereta smua tgh laju... nk u-turn...
pergh...jauh gile..kena lalu fly over kt Malim sana... saya t'diam...
& then..dan dan tu jugak si Q dh nangis..."nak antal ucuk..."...
lagi kita org diam lg kuat dia menangis... air mata m'deru smpi
melelah ke dagu...aduh..hiba la plk bila tgk dia cenggitu...

saya sndri x tau nk ckp masa tu...x tau keputusan apa yg nk
saya ambil... dh la malam... satu kerja plk nk m'cari benda alah
tu... hi..anak...anak...
tp itu lah..saya rasa cukup kagum & b'tuah sbb babah Q wlu dlm
ketegasannya, dia masih lg dlm kategori penyabar & prihatin orgnya...
mgkn disebabkan anak sndri agaknya...
lg pun dia sndri tau yg slama nie si Q x pernah berenggang ngan
bantal tu t'utamanya kala mlm m'jelang...
x sanggup agaknya tgk anak menangis... hubby gagahkan jugak utk
buat u-turn...wlu jaraknya mmg agak jauh di tmbh ngan kepekatan
malam... DEMI ANAK... itu lah t.jwb seorang bapa yg saya rasa
x smua bapa snggup lakukan perkara yg sama, apatah lg mgkn ada
yg anggap arrgh..ini cuma utk sementara... perkara remeh aje...
penat nangis nnt diam la dia...

hubby berhenti di bahu seberang jalan...
masa tu we all sndri dh x sure, mana exactly tmpt
Q baling bantal tu... tawakal aje ktka tu...
saya cuma doa supaya xde pape b'laku... bkn ape
risau gak hati nie.. SAPE X SYNG SUAMI...dh la gelap..
kereta lak m'deru2 laju...dlm cahaya samar2 tu hubby
t'cari2 dri belakang ke depan...smpi la saya dh x nmpk
kelibatnya lagi...hmpir 20 minit gak la pencarian tu...
saya nmpk dr jauh hubby dh t'mengah2 b'jalan ke kereta...
simpati... x nmpk pape pn di tangan... xpe la kata hati saya...
dh cukup la PENGORBANAN & usaha nk m'cari...

masuk jer kereta, hubby terus kata "tak jumpa"...saya kata xpe...
pastu terus dia keluarkan sesuatu dr blkng...ALHAMDULILLAH...
dpt jugak akhirnya... sepantas tu jgk Q sambut... senyum x t'kata...
terus saya ckp dgn dia "cakap apa pd babah?"...t'tunduk2 smbl ckp
"meacih babah.."...pantas dicium pp babah..sedih + t'haru pulak masa tu...
hopefully, satu hr nnt saya sempat ceritakan smula incident
nie pd Q...biar dia tahu betapa babah LOVE HIM SO MUCH!

psl bantal busuk tu...bukan saya x mo pisahkan Q dgnnya...
nnt la, tunggu dia besar sket...kesian lak klu saya pisahkan
ngan bantal tu di usia dia ketika ini... bkn berat pn nk usung
ke sana kemari biasanya klu jalan, saya just masukkan dlm handbag..
coz sponge dia pn dh lunyai...senang nk compress...
tgk la betapa dia sgt memerlukannya di saat ini...>>>>>>>>





Friday, June 24, 2011

::Saya Benci Bila...::


Salam Semua...

n3 ini sekadar luahan rasa saya...
perasaan sedih...gembira...suka..duka...
semua tu kita pernah rasakan...
bohong lah klu sesebuah kehidupan tu
semuanya indah belaka, tanpa secalit pn
rasa duka... maha hebatnya hamba Allah itu
kiranya tak pernah melalui perasaan seumpama...
ttp adakah yg begitu di luar sana???
tahniah lah klu betul2 ada...

slalu sgt saya b'cerita...m'gambarkan
perasaan suke..gembira & yg indah2 belaka...
tp, jujur saya katakan..saya juga insan biasa
yg x pernah lps dari dibebani rasa yg sebaliknya...
bila saya dilanda rasa yg begitu..saya jadi benci...

saya benci bila hati b'kecamuk...
saya benci bila x dpt melawan perasaan sndiri...
saya benci bila saya x cukup kuat m'hadapi sesuatu keadaan...
saya benci bila saya b'sedih meratapi sesuatu yg tiada sudahnya...
saya benci bila tiada yg memahami gelombang tsunami dlm hati...
saya benci bila saya tewas dgn diri sndri...
& lantas hanya air mata tewas yg dtg menemani...

tapi...apapun, setiap kejadian..setiap kali b'perasaan sedemikian,
saya b'syukur..saya masih punya harga diri..saya msh mampu m'ubat
diri sendiri... tiada lain yg lbh pntng utk saya b'paling...
selain terus SUJUD merendahkan diri serendah2nya utk m'dapatkan
perlindunganNya & memohon pada DIA Pencipta seisi dunia...
saya serahkan seluruh jasad & jiwa pd Nya
saya yakin...Dia ttp b'sama... dalam suka @ duka &
paling utama...saya masih dekat padaNya...
TERIMA KASIH YA ALLAH...KERANA MASIH M'BERIKU RUANG
UTK TERUS HIDUP BERNAFAS DI MUKA BUMIMU... JADIKAN LAH
AKU HAMBAMU YG SENTIASA REDHA DGN APA JUA KETENTUANMU...
AMEEN...


* moga kita lbh menghargai apa yg kita perolehi hari ini *

Wednesday, June 22, 2011

::Dari Mata Ke Hati::


(me..Dr. Muhaya & Cik Nor)


Salam Semua...

just nak share jer...
last weekend mmg hari yg memenatkan...
TIADA istilah cuti rasanya...
saya t'pksa kerja...
herm...nmpk sgt kemahuan tanpa rela...
bukannya apa, t'pksa bekerja di kala org
lain sedang sibuk b'jimba b'suka ria dgn family...
saya t'pksa keluar rumah sprt biasa... ditambah pulak
hati nie x brp sedap coz anakanda pulak x brp sihat...
of coz la hati saya t'belah dua...

actually last sunday ada Simposium Gerak Ilmu
b'tempat di UiTM Melaka...program adalah anjuran
JAPERUN but, UiTM digunakan sbg tmpt simposium
t'sebut... makanya, dgn hati yg x berapa nk ikhlas
dipaksakan jugak la diri nie utk hadir sbg
petugas, memandangkan rakan seangkatan mostly ada
their own program yg mmg dh plan earlier... jadinya,
ku harus sacrifice utk tu semua...

xpe lah..dlm keadaan separuh hati tu, saya kuatkan
juge smgt... cuba ikhlaskan diri wlupun x lah 100%...
apapun, saya b'syukur sbb disebalik hati yg berat tu..
bnyk juga pengisian jiwa yg saya dpt... plng saya x
lepaskan peluang time sesi pembentangan oleh Prof.
Dr. Muhaya...kengkawan kenal x sape dia???... alah..
kt dalam TV tu...dlm Rancangan Dari Mata Ke Hati...

penyampaian yg sgt m'beri impak & terkesan di hati saya...
beliau bnyk menyentuh tentang ilmu keibubapaan & penekanan
tentang pentingnya SOLAT...
Alhamdulillah... saya rasa saya t'pilih pd hari t'sebut...
t'panggil olehNya...utk hadir m'dapatkan sedikit pengisian
jiwa, santapan rohani bg memantapkan lagi kekurangan diri ini...

dlm pd tu, saya ttp nk curi2 utk dptkan gambar Dr. Muhaya...
and..Alhamdulillah, dpat gak akhirnya saya b'posing ngan
beliau yg pada pandangan mata saya sgt cantik, manis, lembut
& bnyk ciri2 positif dlm dirinya... InsyaAllah...yg baik
dijadikan amalan, yg sebaliknya mohon dijauhkan...

Monday, June 20, 2011

::3636...Apa Tu???::

Salam Semua...

Nak tau ape no kat atas tu?...
ish...bkn no ekor la...harammmmm...
xde kena mengena lnsung...
dan...xde kena mengena ngan sesiapa pun...
yg sbnrnya, kebetulan..bila tgk kt sticky calendar...
hari nie genap 3 Thn 6 Bulan 3 Minggu 6 Hari
perkongsian hidup kami as a husband & wife...

Syukur pada Ilahi di atas pertemuan & perhubungan ini...
Doa dipanjatkan moga b'kekalan hingga ke akhir hayat...
Moga hanya cangkul & tanah jua yg bisa memisahkan kami...
InsyaAllah...

::Father's Day::


Salam Semua...

As everbody knows... smlm, 19 Jun 2011 is a "Father's Day"...
so... wlu kelewatan sehari, tp rasanya masih belum t'lambat...
weekend ada event...so, tak sempat nk post n3...
anyway, yg paling penting dh wish personally pd dua "A" dalam
hidup saya... to my lovely hubby ABANG & my ABAH...

since both sgt bz spnjg weekend lps, so x smpt nk buat any
arrangement... nk mkn sesama pn x smpt...dua2 having an off event
& sunday my ABANG ada class di Shah Alam...
Apapun, paling penting saya pohon doa utk kedua2nya...
Pd ABANG...thanks for being a GOOD & No.1 Babah to Qhaleef...
thanks for being a GOOD husband yg tau peranan & t.jwbnya pd
KAMI b'dua...Moga sntsa m'dapat keberkatan ALLAH SWT...

to my ABAH... terima kasih kerana m'besar, m'didik & hingga kini
masih ttp mengambil berat wlu t.jawab tlh b'pindah tgn pd seorang
menantu... moga ALLAH SWT kurniakan beliau kesihatan yg baik &
rezeki yg melimpah ruah...InsyaAllah... utk FIL, PAKCIK KARIM juga
doa yg sama saya pohon & not to forget, kpd arwah ABAH MERTUA..
moga Allahyarham sentiasa tenang di sana & moga dijauhi dari seksa
kubur...amin...

Tuesday, June 14, 2011

::Besday Kecintaan & Kesayanganku...::

Salam Semua...

sprt yg dijanjikan... saya ttp akan buat n3 psl
citer2 yg dh pn melepasi lingkaran waktu yg spttnya...

at first, nk citer psl "BESDAY"...
for info, bln May will be the MOST important month for
me to remember..IT'S A MUST!...
bulan May merupakan bulan kelahiran dua insan yg sgt2
melekat di hati saya... merekalah nadi & jantung saya...
it's my hubby's besday & also my lovely son, Qhaleef...

secara kebetulan, jarak besday mereka hanya seminggu shj
which is cik abg punya besday is on the 16th, while Q's
besday on 22nd... ingatkan dulu klu b'salin awal 2 minggu
dr tarikh due, leh b'kongsi besday..tp Q lahir seminggu
slps besday babah & a week earlier from the due date...
papepun syukur Alhamdulillah, selamat sudah...

so, let's see pics besday hubby...x smpt nk celebrate b'ia2..
tp the best is this year cake sponsored by YB Norpipah... last
year pn dpt gak...senyum lebar dpt cake... mana taknye..bkn
calang2 org yg kasi... so, xde la i nak sediakan kek for this
year... tp the next day smpt pi dating dinner b'dua...:D

(kek sponsored by YB Norpipah..tq..tq)


(siap dgn kad lagi...hu..hu..manyak untung)


(nah..kasi tgk lbh jelas...bukan tipu aarrr)



*********************************************************
and now, nk citer lak psl besday my encem boy...Prince Qhaleef
Miqhael... he's turn two on 22nd May lepas... syukur alhamdulillah...
anak mami m'besar dgn sihat wlu kekadang ada juge masanya
diganggu mslh kesihatan yg biasa mcm kanak2 lain...
bnyk yg mami nk story kn psl perkembangan anak mami nie..tp nntkn
di n3 lain la agaknye... klu masa 1 year dulu Q msh belum tau apa2
tntg erti besday...hanya tau hembus lilin aje that time, now dh
ada bnyk progress... dh tau sebut selamat hari jadi wlupun agak
kepelatan tp msh mudah difahami... "amat ayie jadi"... senyum smpi
telinga mami dgr anak mami dh mula petah b'kata2... nmpk dia
betul2 excited nk celebrate besday dia yg ke-2 nih...serba x tentu
arah dibuatnye...

actually xde buat big2 party pun..just for family members jer...
plan asal nk buat ala2 high tea aje kt rumah, tp a day b4 MIL
call bgtau nk masak2 sket kt rumah angah (mama DD)...kira family
lunch cum celebrate besday Q... mami x sediakan papa, just baked
puding roti & cake sponsored by babah... wlu sgt simple tp sgt
happening... thanks to all yg memeriahkan & also thanks to those
yg gave besday present utk Q... toche..toche...

last but not least...saksikan telatah Q di hari penuh makna utk
dirinye...babah & mami doakan moga anak kami ini membesar dgn
sihat & sntsa di bwh lindunganNya... moga m'jadi anak soleh yg
m'jadi kebanggan babah & mami..Amen...

(bebudak dah siap standby..padahal baru mkn nasi...)


(tunggu jap..ayah cu nk psg lilin dulu..)


(alahai..padam..tgn sape lak tu??)..


(oho...tgn babah daa...)


(tengok mata Q..sudah tenung itu lilin..)


(cam dh sedia jerk...)


(..ha...tgk..dia dh standby mulut dulu, dh senget dh muncung..)


(anddd...at last...fuhhhhhh!..berasap..)


(ish..x lengkap la kn cerita..klu mak bpk xde same..smpi anak teleng x prasan..)


(ok..HAPPY BESDAY SAYANG...MMMuuuahhh!)

::Semalam Yang Tertinggal::



Salam Semua...

Ya Allah! lama benar rasanya saya tak menulis...
Blog ni bukan saje kegersangan, malah dh b'sawangan...
bz benar tuan tanah ini hingga x mampu nk b'siaran...
mmg t'lalu bnyk yg t'tinggal utk diceritakan...
tapi sayang rasanya jika dibiarkan smua kenangan
b'lalu pergi...

sebab itu lah yg menguatkan semangat saya hari ke hari
utk kembali menekankan jari jemari ini utk menaip...
walaupun saya bukan seorang blogger yg tegar
tp setidak2nya blog ini lah yg m'jadi ruang
utk meluahkan rasa... b'kongsi cerita... & tak lain
tidak, utk saya menepek apa jua gmbr2 kenangan yg
saya suke kerana INI BLOG SAYA...

mngkn n3 ini skdr p'buka kata stlh dh lama sgt x b'bicara
InsyaAllah, akan menyusul n3 yg citernye mngkn agak kebasian
tp saya ttp nk b'cerita sbb smuanya adalah cerita2 yg penuh
makna & detik2 waktu yg amat b'harga utk disimpan dlm kotak
fikiran...

soooooo...tunggggggggggguuuuuuuuuuuuuuuu!!!!