Tuesday, November 30, 2010

Jom Dating!

u all know what we did last nite?...of coz la x tau kn...saje jer nk gitau...
mlm td kita org date...(kelakar jerk bunyinye bila dh married ckp psl date)...
tp x salahkan...benda yg baik klu diamalkan boleh m'nambahkan kebahagiaan
dlm perkongsian hidup nie... skali skala kena gak curi2 masa being together2...
ye tak??? anak...apa lagi, pos umah mak wan dia la... anyway thanks to MIL &
ateh coz jagakan Qhaleef...

eeh..eeh.. lain la pulak hala ceritanya... actually nk share ngan uolls yg boring2
out there or else ngah tension thp dewa ke...pening2 lalat tu ke... klu uolls nk release
kn prasaan uolls tu, free2 kn la diri pi tgk movie "NGANGKUNG".... thumbs up!
memang best & kelakar giler...bole kata b'gegar la jgk seat dlm panggung when all
the audience keep on laughing... mmg x sesia we all memaksa diri utk kluar dating
tatkala ujan mlm td bole tahan gak la lebatnya... ingatkan ujan2...sejuk2 tak ramai
yg nk tgk show, tp...surprisingly...full house!... lagi2 school break nie... anak2 kecik yg
umur 2,3 taun pun join tgk movie...hu..hu...

soooo...apa lg yg ditunggu???... luang2kn la masa uolls & bwk2kn la anak2 yg x
tau kemana hala tuju di musim2 cuti skolah nie... x dpt b'cuti b'hari2...dpt tgk movie
b'sama pun quite enough...

note : mr. pyngees kata.."rasa cam x puas la..nk nengok lagi la.."

****************************************************

Filem Ngangkung komedi seram bakal mengeraskan urat perut anda pada 25 NOVEMBER 2010 di seluruh pawagam berhampiran anda. Filem Ngangkung selama 92 minit arahan Ismail Bob Hasim dan diterbitkan oleh Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.

Monday, November 29, 2010

Suk@-Suk@ @je...

bukan nk dedicate to anyone pun...just suka2 aje...yg pasti kekandaku msti senyum & nk try nyanyi bila nengok lirik lagu nie kan..kan..???

........................................................................

Oh Kekanda
Jangan iri hati, Dinda naik pangkat lagi
Oh Adinda
Kanda mana dengki, malah Kanda support bini

Jadi Dinda mahu mengambil masa
Tapi Kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi Kanda mahu cahaya mata

Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh Adinda, tolong jangan lekas curiga, lekas cemburu buta
Oh Kekanda, Dinda perlu berhati-hati, tak rela dikongsi

Kanda kerja overtime, terlebih masa
Itu yang Dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan Dinda atau sebaliknya

Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adiwira, dewataku, mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja, intan permata, mari ikut cara Kanda
Oh bagaimana? Bagaimana kita nak selesaikannya?
Apa keputusannya?

Oh Kekanda mari nyawa, kita cuba komunikasi
Oh Adinda mari sayang, kita cuba toleransi

Walau kita janji sehidup semati, kita berlainan
Kanda polar kutub utara
Dinda kutub selatan
Komunikasi, sikap toleransi, itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Walau kita sering dengan cara masing-masing
Kanda yang Perdana
Dinda yang Utama
Kanda segalanya
Dindalah nyawa
Kita tetap bahagia bila bersama sama
Bahagia bersama
Bersama selamanya
Bahagia selama-lamanya

Thursday, November 25, 2010

Bu@h H@ti D@h Pul@ng...

Baru sejam yg lalu saya pulang b'temunya...
Alhamdulillah...selamat sampai & sihat seadanya dia...
Cuma sempat lunch b'sama...sempat b'cerita sbntr cuma...
Dapat b'temu muka, hilang rindu yg b'tapa...

InsyaAllah...ptg saya kan pulang semula...
Pulang b'sama putera yg ditinggalkan babahnya...
Saya tau...betapa rindu itu sarat di dadanya...
Rindu pada anakanda t'cinta...Putera Qhaleef Miqhael...


Myspace Baby Text - http://www.babytextlive.com

Tuesday, November 23, 2010

1 Tahun 6 Bulan

Semalam, 22 Nov. genap usia Qhaleef m'cecah 1 thn 6 bln... x sangka pejam celik2... dh besar baby mami... ooppss, no more baby coz dh bole dikategorikan dlm golongan kanak2...

as scheduled, td pagi saya bawa dia ke klinik utk dptkan injection for imunisasi... b'makna it's all over... cuma tunggu injection bila Qhaleef dh nk msk school nnt jer... sbnrnya saya yg x lelap mata menunggu hari ini... hari dia perlu diinject... ntah la, nervous smcm... lagi2 bila babah away... saya taaakut sgt klu2 dia sakit + melalak + meragam time kena inject...

but...Alhamdulillah, so suprise Qhaleef lnsg x nangis masa diinject... Dr. Ali pun hairan coz dia cuma t'kejut aje smbil dua2 tgn kejap memeluk tubuh saya...waaahhh! Good boy! kata doc... mami apa lg...pergh...lega... klu x slagi x inject, slagi tuh saya rasa m'gigil... otw back pun dia ok jerk since mami dh belikn dia sport car (ala ala dlm "rorry the racing car"...) he like it!

notes : 12.40 am babah sms ~ lega hati babah bila dgr his son was ok... babah winduuu nk jumpa Qhaleef...~

Monday, November 22, 2010

Tak Sempurna, Tapi Punya Impian Yg Sama

mereka hanya nmpk kekurangan di mata, namun di hati...impian & harapan ttp sama sprt mana kita yg sempurna pancaindera... melihat mereka, terasa keinsafan dlm diri saya yg kekadang t'lupa utk b'syukur dgn kesempurnaan yg dikurniakan oleh Nya...

hati terasa kagum...bangga dgn semangat zahir yg mereka pamerkan, meskipun di hati kecil mereka t'selit seribu rasa kekurangan yg kita sndri x mampu m'tafsir dgn pndgan mata kasar... meski x sempurna b'kaki, mereka gagah menyusuri jalan yg penuh pasir & batuan serta rumput b'duri... meski pndgn matanya gelap x nmpk mentari, mereka tetap terang mata hati...meski telinga x mampu m'dengar...mereka peka apa yg diwar-war...SUBHANALLAH... maha adil ALLAH yg satu...

lihatlah sahabat, aksi2 mereka para peserta Sukan PARALIMPIAD yg telah diraikan sempena Perasmian Perkampungan Sukan PARALIMPIAD M'sia XV pd 20 Okt. 2010 yg lalu di Perkarangan Padang Kawad UiTM Melaka... Syukur Alhamdulillah, mereka punya kekuatan & jati diri yg sgt teguh dgn mengenepikan sikap malu & rendah diri... sanggup b'juang wlupun serba kekurangan...


Friday, November 19, 2010

Si Dia Berpergian Lagi...

Untuk kesekian kalinya & ntah yg keberapa kali agaknya kami b'dua ditinggalkan lagi... klu dulu bila dia berpergian ku ditinggalkan keseorangan... tp kini ku dh b'teman... setidak2nya adalah juga teman saya b'bicara & b'gurau manja...

Kali nie kami b'jauhan utk jgkamasa +- 1 minggu... bkn jauh mana pun, Shah Alam aje persinggahannya...tp ketiadaan ttp dirasa...apa nk buat, dh tuntutan tugas & t.jwb...saya harus phm & begitu juga anakanda yg dh mula bljr ditinggal2kn oleh babah mulai skrg...(nnt dh besar, Qhaleef jgn la slalu tnglkn mami eh...)...

pesanan utk abg merangkap babah Qhaleef... t8 care & have a gud time during KARISMA... jgn lupakn we all as we will miss uuuu...muahs!!

gambar miss you

Thursday, November 18, 2010

@IDIL@DH@ 2010

Salam to uolls...

ish..ish..liatnya nk keja hr nie..lg2 dgn cuaca yg sejuk menusuk ke tulang rusuk...agak2 uolls camne ye? rasa x apa yg ku rasa??..arggghhh...wake up! wake up!

semua org tau kn, smlm raye...Hari Raya Aidiladha...taun nie saya tk balik kuantan, raya di Alor Gajah saje b'sama suami & anakanda t'cinta & x lupa b'sama family sblh hubby... alhamdulillah, dlm kesunyian anak perantau ttp ada kemeriahan di samping mereka yg lain dicc...

xde xtvt yg happening since encik hubby pun kena kerja hari nie utk training centre for atlet KARISMA... so, apa yg kami lalui hr nie cam hari2 biasa, cuma bezanya pagi2 t'hidang menu hari raya yg wajib like ketupat pulut santan "istimewa" Mak Wan, ketupat pulut, nasi impit, lemang & of coz la psgnnya rendang @ gulai ayam pencen...
SEDAAAAP!!


the rest of the day saya & anakanda x kemana2...cuma b'gurau senda b'dua di rumah shj smntra hubbyku keluar bekerja...apa lagi, pejam celik...pejam celik aje la jwbnya...tau2 hari pun dh mlm...gud nite & today i'm back to office...

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidul Adha 1431H

Alhamdulillah...Syukur...

Syukur kepada nikmat Allah yang tiada terputus dan pemberian-Nya yang tak pernah berhenti memiliki keutamaan dan kedudukan yang tinggi. Allah sendiri yang telah memerintahkan syukur ini di dalam kitab-Nya dan melarang perilaku kufur yang menjadi lawannya, memuji para pelakunya, dan menyandangkannya kepada hamba-hamba pilihan-Nya. Allah juga menjadikan syukur sebagai tujuan penciptaan makhluk dan puncak dari perintah-Nya. Dia telah menjanjikan pahala yang besar bagi pelakunya dan menjadikannya sebagai sebab bertambahnya nikmat dan karunia-Nya, serta menjadikannya sebagai penjaga dan pelanggeng nikmat tersebut.

Allah telah memerintahkan syukur di beberapa tempat dalam Al Qur'an. Seperti dalam firman-Nya;

وَاشْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ

"Dan syukurilah nikmat Allah jika kamu hanya kepada-Nya saja menyembah." (QS. An Nahl: 114)

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ

"Karena itu, ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku." (QS. Al Baqarah: 152)

فَابْتَغُوا عِنْدَ اللَّهِ الرِّزْقَ وَاعْبُدُوهُ وَاشْكُرُوا لَهُ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

"Maka mintalah rezeki itu di sisi Allah, dan sembahlah Dia dan bersyukurlah kepada-Nya. Hanya kepada-Nya lah kamu akan dikembalikan." (QS. Al Ankabut: 17)

*********************************************************************************************

Syukur alhamdulillah & terima kasih padaMu Ya Allah di atas rezeki & kebahagian yang Kau berikan buat kami sekeluarga...TAHNIAH! buatmu hubby di atas rezeki yg diperolehi... semoga anugerah itu dihargai & mohon dijauhi dari kita lupa diri dgn kurniaanNya ini...sentiasa b'syukur dgn segala rahmatNya...

Ameen..

Thursday, November 11, 2010

Merawat Hati Luka

Kengkawan pernah t'luka???... pasti ada kn... besar @ kecil lukanya pasti parut itu ada...x mustahil sbbnya hidup di dunia nie ada masa cerah & mendungnya...ada masa suka & dukanya... ada masanya kita diduga...itu lah dia lumrah kehidupan yg x pernah sesiapa pun menjangkakannya... tp, cukup kuatkah kita seorang insan kerdil merawatnya supaya kita redha dgn ketentuanNya?? Andai t'kena pd saya, pasti saya sndri merasai sukarnya m'cari kekuatan jiwa...tapi..cubalah b'usaha membalutnya dgn tips2 berikut yg kebetulan saya baca dr blog seseorang...(credit to blogger : Cahaya Ilham)



Merawat Hati Yang Luka.....

1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit.

Bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. Mengaku saja Anda sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? Kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu. Mulai hari ini, tekad untuk melupakan semua tu, selupa yang mungkin, kasi kosong abis! Bulatkan azam untuk memfokus kepada masa depan Anda, cita-cita Anda, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan. Anda takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian Anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri.

2. Buang Sikap Risau.

Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah tanpa Anda pinta. Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan Anda dari segi fizikal dan mental. Risau membuat Anda selalu menjadi sedih dan kecewa, kekadang takut. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri Anda mengawal emosi.

3. Belajar Rajin Bersyukur.

Ucap syukur atas kesemua yang Anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap, Anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur (dan bukannya bangun terus sakit jantung mahpun sudah berada di ALAM KEDUA), Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur itu meresap jauh ke dalam diri Anda. Buat banyak kali dalam sehari.

4. Belajar Menjadi Pemaaf.

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (takut, sedih, kecewa. gusar, menyampah, marah, geram, cemburu, tak puas hati, dendam, busuk hati). Seterusnya, meneutralkan gelombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda Anda. Ketahuilah, Anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana Anda tak memaafkan kesalahan diri Anda di masa lalu ataupun Anda tak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri Anda satu ketika dulu, ataupun… Anda susah menerima hakikat perbuatan salah orang lain terhadap diri Anda, yang membuat Anda sedih, kecewa dan geram tahap dewa..belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ni lalu menarik ketenangan datang pada diri Anda.

5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa.

Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan Anda dan menjadikan Anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri Anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari “funny side” dalam setiap situasi, agar Anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa LAYAN kecewa sedangkan Anda boleh ketawa? Come on…

6. Ubah Fikiran

Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan. Walaupun perkara tidak berpihak kepada Anda, cari cara bagaimana Anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya. Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang. Rezeki Anda murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada Anda. Anda menjadi apa yang Anda selalu fikirkan. Buat apa fikir yang buruk sedangkan Anda boleh tarik semua yang baik-baik? Fikir yang buruk, Anda dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat. Dalam kata yang lebih advance, itu hukum Law Of Attraction.

7. Hati Mesti ‘Keras’.

Bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati,kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan Anda di masa lalu. Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya.

Cuba ingat balik kejahatan kecil yang Anda lakukan pada orang lain, mungkin ada walau Anda tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan. Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya.Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.

Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk Anda.Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya.

Selain drpd itu, sentiasalah b'pegang teguh pd tali Allah yg satu dgn m'amalkan doa2 & kalimah Allah berikut :

1. Untuk mengelakkan daripada datang bisikan syaitan Baca Al Fatihah ( 1 kali ) Al-Baqarah ayat 1 - 5 ( 1 kali) ,Ayat Qursi (7 Kali ) , Al-Baqarah ayat 284-286 ( 1 kali ) Al-Ikhlas, Al-Falaq, An- Nass ( 1kali ) setiap kali selepas sembahyang Fardhu atau bila rasa tidak tenteram.

2. Baca Al - fatihah diikuti dengan surah Al-A'Raf ayat 196-199 ,diikuti dengan ayat 200 sebanyak 7 kali kemudian tarik nafas hingga memenuhi dada dan hembuskan lakukan 3 kali, kemudian sambung ayat 201- 206.Mohon dengan Allah supaya dijauhi oleh gangguan syaitan yang bermaharajalela di hati ketika kita rasa kecewa.

3. Banyakkan membaca doa Rabbana Atina Fid dun ya hasanah wafil akhirati hasanah waqina 'azabannar.

4. Sebelum tidur baca A'uzubillhiminasy syaithonirrajim ( 21 kali ). Insya Allah lama-lama hati akan tenteram.

Insyallah....

Monday, November 8, 2010

Yang Datang & Pergi

Dia Yg Datang....

Congrats to both of u Linda & Nazri dgn kelahiran baby boy on last Saturday (6/11/2010) @ Mahkota Hospital... semoga kedua2 ibu & baby sihat... nmpknya Qhaleef dh ada geng nk main ball lps nie...


Dia Yg Pergi...

Al-Fatihah... Allahyarham Hj. Onn Bin Kassim (bekas Pemandu UiTM Melaka) kini dalam kenangan... beliau pergi dijemput ilahi pada tanggal 7/11/2010 b'samaan 30 Zulkaedah 1431H... moga roh Allahyarham tenang di sana... amin...


Kenapa Wanita Menangis?


SHARING IS CARING :
(...hasil adaptasi dr blogwalking...Missha Sofea - where the inspiration begins...)

Kenapa wanita menangis? Jika pasangan mendapati wanita menangis bukan disebabkan perubahan hormon atau memanipulasi keadaan, barangkali faktor emosi pula yang menyebabkan mereka jadi seperti itu. Banyak faktor yang menyebabkan wanita emosi seperti kekecewaan, sakit hati, kesedihan atau masalah lainnya yang melibatkan perasaan. Ketika emosi wanita sedang memuncak dan tidak bertemu tempat untuk mencurahkan isi hatinya, kebiasaannya menangis adalah jalan penyelesaian yang dipilih untuk melepaskan rasa sesak pada perasaannya. Tetapi kenapa masih ada yg sekadar diam sepi tanpa ada belas simpati. Kemana pergi segala rasa sayang & kasih di hati. Apakah wanita cuma sekadar teman di waktu sepi...
......................................................................................................................

Seorang anak laki-laki

kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa
ibu menangis?"

"Kerana aku seorang
wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti",
kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya
dan berkata, "Dan kau tak akan pernah
mengerti"

Kemudian anak laki-laki
itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa
ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis
tanpa alasan", hanya itu yang dapat
dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu
pun lalu tumbuh menjadi seorang
laki-laki dewasa, tetap ingin tahu
mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi
Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu;kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

Wednesday, November 3, 2010

Perginya Seorang Qhalifah Kecil

6.55 pagi - Pagi2 lg saya dikejutkan dgn sms berita sedih dr sahabat, Faez memaklumkan baby boy Kak Nora yg baru dilahirkan telah kembali ke Rahmatullah... Al-Fatihah sekali lagi saya sedekahkan buat si kecil yg baru 29 hari m'jengah dunia Allah ini...

Arwah dilahirkan secara pembedahan di Hospital Melaka dgn berat 3 kg pada 4 Okt. 2010 & t'pksa ditempatkan di Unit CCU krn paru2nya dijangkiti kuman serta t'pksa ditukar darahnya yg dikatakan doc. tdk sesuai... arwah lnsng x b'peluang dibawa plng ke rumah b'mula dari hari pertama hadir ke dunia, hinggalah semalam arwah pergi utk selama2nya...

9.00 pagi - saya dn rakan2 office sempat melawat jenazah arwah sblm dikebumikan... kbtln rumah Kak Nora t'letak b'hampiran kampus... this is the 1st time saya melihat jenazah seorang bayi... hati ibu saya benar2 t'sentuh & air mata hadir tnpa diundang tatkala melihat sekujur tubuh kecil tanpa nyawa... bayi yg cukup sifatnya...putih gebu kulitnya & yg plng m'buat saya & rakan2 t'kesima ialah sebuah senyuman jelas kelihatan dr wajah si kecil.. Ya Allah!... indahnya kurniaanMu... namun KAU lebih menyayanginya dan hanya dipinjamkan sekejap cuma di dunia ini...

Buat Kak Nora & keluarga, semoga tabah dgn ketentuanNya... insyaAllah, arwah menantimu di pintu syurga... Amin...

Monday, November 1, 2010

"AL-FATIHAH"

9.45 pagi sprt biasa, saya m'buka lotus notes email utk m'baca kalau2 ada important msg yg perlu kn tndkan @ m'baca any info yg dirasakan perlu diambil tahu...cuma ada 2 new msgs yg baru & salah satunya dari BPKS, Shah Alam bertajuk "Makluman Staf Meninggal Dunia pada 30/10/2010"... kata hati saya "perlu baca & perlu tahu siapa gerangannya yg dijemput Ilahi"...

Sepantas jari menekan button ... msg t'papar... YA ALLAH!... betulkah apa yg saya baca?... saya pasti saya tak salah... & dlm masa yg sama lnts saya hubungi sahabat di Shah Alam utk kepastian... benar... dia lah orgnya... Al-Fatihah saya sedekahkan buat Arwah YACOB OMAR... seorang sahabat yg tlh saya kenali hampir 10 thn lalu, since 2000... arwah merupakan seorang p'syarah yg diattached sbg arkitek di Bhgn. Pembangunan UiTM Shah Alam (my 1st posting dgn UiTM)... seorang yg sgt happy go lucky & sgt disenangi oleh semua org & seingat saya x pernah skalipun arwah b'sikap kasar @ sombong dlm pergaulannya...arwah juga merupakan suami & bapa yg penyayang coz saya mmg mengenali family arwah... saya pasti, bukan hanya saya yg t'kejut menerima perkhabaran ini, malah ramai lg rakan2 yg pastinya sedih & terasa kehilangannya...

Saya sempat menelefon isteri arwah menitipkan salam takziah buatnya & seisi keluarga... saya tau, pastinya Kak Niza & anak2 sedang b'sedih krn arwah pergi secara tiba2...namun, alhamdulillah... arwah kembali ke pangkuanNya tanpa derita... pemergiaannya sangat mudah meskipun m'beri kesan yg m'dalam di hati org2 t'sayang di sisinya...utk yg masih diingati...ayong..hanim..fateha...ain & adik2 yg b'dua lg...tabahkan hatimu... redhakan lah pemergiaan Ayah & jagalah hati Ibu mu yg satu... sntsa b'doa moga arwah Ayah tenang di sana..AMIN...