Thursday, December 30, 2010

::Kitalah Juara::

Salam...

haaa... wlupun saya b'cuti tp ttp m'ikuti apa fenomena yg melanda di luar sana... of coz la smuanya sdg hot m'perkatakan ttng kejayaan...kemenangan...kegembiraan seluruh rakyat m'sia t'utamanya peminat bola sepak...

tahniah...tahniah...tahniah! to the players, coach, manager & semua2 la yg t'libat secara lnsg & x lnsg dlm memartabatkan nama negara...tahniah juga kpd semua peminat yg benar2 m'pamerkan smgt 1 M'sia dlm m'berikan support yg super power kpd pasukan negara....

wlupun x dpt m'nyaksikan perlawanan secara live, saya rasa suasana di rumah saya sudah ckp utk m'bakar smgt mereka (para belia2 taman) yg dtg sama2 menonton... wlupun tiada skrin layar, cukup sekadar flat skrin 42' sudah m'berikan satu impak yg besar bg mereka yg b'ada di depan kaca tv, sambil disajikan dgn kudapan alakadar yg mampu saya sediakan... jemput2 dan teh o panas...

yg pntg, m'sia sudah jadi juara& alhamdulillah...dgn keprihatinan our PM, dapat jgk kita sama2 menumpang tuah... syukur..amin...

::Ku Terpaksa Kerna SiDia::

salam...

masuk hari nie dh 2 hr syg b'cuti + half day on tuesday...abis kn cuti tahun???...eh, xde la... bkn sbb tu la... kn ke last 2 weeks sy dh blk b'cuti ke kuantan... this time sy mmg betul2 perlu...betul2 t'pksa amik cuti coz may boy, Qhaleef x sihat... poor him... dia start tnjk sign nk demam nie on monday lagi, time tu saya fetch dia kt rmh bb sitter... nenek dia kata bdn dia dedar cam nk demam tp nenek dh kasi kn ubat... so, sblm blk rmh trus we all bwk di ke klinik... doc ckp mmg dh ada demam sket..time tu temp. 37 s.thing & ada sket lung infection... so, doc. bagi ubat demam & antibiotik ajer... but...the problem is... Q nih sgt la ssh mkn ubat...tiap kali nk feed dia, tiap kali tu la saya puas nk b'silat dulu....aduhai... mlm tu dia nmpk ok sket...tp cm biasa klu anak demam saya mmg x leh nk tido selena2nya... awal2 pg saya t'jaga... bila saya pegang Q, saya rasa bdn dia pns... check temp. dh 38++... owh! x bole, jadi trus saya kejutkan hubby... then sepantas kilat, hubby suruh saya siap2 bwk anak pegi AGH... alhamdulillah, smpi ajer xde patient que...time tu dlm kul 4.00am... trus msk jumpa doc...temp. dia time ni dh up to 39 dh... tp dia x merengek pn...mulut siap mengomel2 lagi ckp bhs dia yg kekadang saya phm kekadang tidak :), doc msk kn ubat bontot..then, we decided bwk aje blk rmh coz klu kt hosp. pn they treat the same as stay at home...

blk rmh, keep on sponging him... on kn aircond...Q pn smbung tido... time nie mmg saya dh decide to take leave that day... makanya, b'cuti la saya on wednesday... the whole day nmpk dia dh getting ok, but ptg tu bgn tido around 6.00 pm, saya rasa bdn dia kembali panas even saya dh basahkn bdn dia... trus saya call hubby mentioned that he's still not recover... smpi rumah, trus hubby mntk mandikan dia & rendam dia dlm besen... tang2 nie mmg la si Q nye favourite, bab2 air dia sgttt la suka..so xde la problem bila kena rendam...sampai la dia gigil2...then masuk dlm bilik, on aircond..biarkan dia ala2 di kuarantin... hubby ckp, syg stay in with Q...let's abg prepare for the dinner... syg jgn masuk dapur.. ugh!... u'r so lovely la babah... time2 nie mmg la anakanda nk melekat jerk ngan mami... babah wat mee goreng ala mamak style...so marvelous..so delicious & sgt la presentable, apa lg dgn m'gunakan plate yg mmg jarang2 kita guna hasil p'carian babah kt kitchen cabinet (biasa guna melamin jerk..)...actually, last nite pn babah yg sediakan mkn malam...babah wat nasi goreng...the taste was not bad... leh tahan skali skala hubby jadi chef kt dapur... cuma masanya yg slalu bz tu jer yg jadi kekangan...anyway a million thanks for you dear!

ikutkan saya just nk EL for one day only... & for today, should be Q saya nk tmpg tinggalkan ngan adik ipar kt rumah MIL coz my bb sitter pegi checkup kt hosp. serdang... biasanya dia xde hal...mana pergi mesti bring Q together but since Q x sihat, atuk rasa x sesuai la nk bwk dia ke tmpt2 gitu... saya phm... tu yg saya pk better hantar dia kt rmh MIL... tp, bila bgn pagi td saya rasa cam x sdp hati jer nk tnglkan dia... klu rmh bb sitter xpe kot tp klu nk hntr rmh MIL, dgn keadaan dia yg x brp fully recover lg nie + memikirkan cuti skolah, anak2 buah 5 org kt rmh MIL tu, suddenly saya ubah pkrn.. takut gak kang ada lak anak buah yg b'jangkit... lgpun takut x t'kawal p lk bila dh reramai kt sana.. mklumla anakanda beta nie tgh lasak... tmbh risau dibuatnya nanti... so i really have to sacrifice... take another one day leave... herm... baru jerk pkkan how's tomorrow... awal2 lagi member dh call +hubby msg gitau yg tomorrow C.U.T.I... alhamdulillah... besides CONGRATS for the m'sian football team, also thanks for them coz dgn kemenangan mereka la kita semua blh menumpang tuah...cuti 1 hari! TQ..TQ...

notes : progress kesihatan Q, so far alhamdulillah... still keep on bagi ubat demam & antibiotik...hopefully anak mami cpt baik...amin...

Monday, December 27, 2010

::Majlis Kahwin Adinda::

salam,

as promised, n3 kali nie smuanya b'kisar spnjg majlis perkahwinan adinda saya... herm x sanggup nk citer pnjg2... just a few pictures utk tatapan... tp ini majlis sblh kita org ajer... sblh pengantin p'puan saya x sempat nak snap, tunggu ihsan drpd org sebelah agaknya...:D...

::pelamin yg simple b'temakan white+cream+purple::

::pelamin lagi, saya suka dgn deco nye yg simple but nice::

::hantaran utk adik lelaki saya (yg p'puan x smpt snap da..)::

::tirai di bilik pengantin, dgn tema yg sama dgn pelamin::

::full angle...still konsep yg simple...almaklum sblh lelaki::

::kumpulan marhaban, jemputan khas kengkawan bonda::

::marhaban lagi... alunan marhaban & lagu2 nasyidnya sgt la mersik & menusuk jiwa::

::2 beranak yg x lepaskan peluang abadikan kenangan::

::lagi gmbr 2 branak yg enterprem sblm pengantin b'sanding::

::dan...nie la dia raja sehari yg dirai...alan & yati::

both of u, my dear brother & sister selamat menempuh alam rumahtangga....
doa dari k.gee, abg pyan & qhaleef moga berbahagia hendaknya
hingga ke hujung nyawa...InsyaAllah...

::Jalan2..Usha2::

as usual, on weekend msti ada jer xtvt kita org... biasanya jenjalan la dgn mengeluarkan diri dr t'peruk di rumah...

so, sabtu sprtmana yg diura2kn kita org ke Nilai3... the main agenda is to usha brg2 p'siapan mjls p'kahwinan adik hubby on this coming january...tak lama lagi tu..pejam celik...pejam celik..tngl brp hari jer lg nk m'jengah ke tahun baru... & disebabkan tu la kita org dh start do checklist WHAT TO DO... makanya, t.hari sabtu b'samaan ngan Christmas day kita org gerak reramai ke Nilai3... MIL, saya+hubby, angah+abgone+akim naik avanza mak while along+hubby+anak2 naik persona gerak sesama around 1.00pm... alhamdulillah, perjalanan very smooth eventhough line sblh menuju ke tol Simpang 4 boleh tahan gak jam nye... smpi dlm kul 3++...then trus headed ke tmpt makan2...memasing dh lapar & dlm kepala msng2 t'ingat nk pekena "SUP BEDENGUNG".... alhamdulillah, perut dh kenyang barulah misi diteruskan...jalan2...usha2...bila dh jumpa yg b'kenan di hati & diperakukan oleh juruaudit dalam, dapat lah hasil2 nye... rambang btul mata bila dh mcm2 design, mcm2 kaler yg ada dpn mata... dan..dan tu gak mula la t'kenang zaman masa diri sndri nk wat preparation kawin dulu2... herm... mcm2 nk pk..

gedebak...gedebuk...x sedar hr pn dh kian kelam...m.hari pn dh mula beri laluan pd sang bulan & bintang... kaki pun dh lenguh giler... tp paksakan gak melangkah... dlm kul 8.00 pm lbh kurang, kita org gerak balik... sempat la jgk kita org tgk fire crackers...lama tuhhhhh...kurang2 kata hubby ada dlm 10k bajetnya... argghh.. org bnyk duit, xde kisah de... smpi seremban singgah sktika sbb "mak yong" dh lapar... food court crowded so, we choose KFC jer la... sblm tu call dulu mntk atok amik si Qhaleef kt umah bb sitter... sian lama sgt ditinggal2 kn... tp don't worry, babah dh belikan dia seekor "RUSA"...sooo comel & i'm sure he like it...

kita org arrived dh pun pkl 10.00++ sket... tp anakanda masih lg lum tdo... t'sengih2 bila nmpk kita org blk... yg pntng babah got present for him... ha... ini dia present utk anak babah...
.
.
.

Tuesday, December 21, 2010

::Suami Isteri Yg Melayan Mata::

at this moment jam di dinding rumah kami tpt menunjukkan pukul 1.50 am... si suami t'sgt la tekun m'hadap tv...apa lagi...main game la & si isteri (saya la tu)...tgh b'bloging sambil blogwalking while anak bujang dh lama b'dengkur...penat agaknya...

ntah bila nk masuk tido pn x tau la lg nie...walhal masing2 kepenatan coz baru jerk smpi dr Kuantan ptg tadi around 6.30 pm... spatutnya dh lama sama2 dengkur anak beranak nie tp x tau la mana kuasa yg dtg nie smpi dua2 leh lawan mata...maybe sbb dh pekena "Rahmat Sup" td agaknya... kbtln lak hubby mmg dh lama sgt x layan dianye PS2...paham2 je la bila anak dh m'besar nie...pntg nmpk, confirm nk tmpng menyelit...susah nk fokus..so, time2 gini la baru leh concentrate...

actually kita org just back from my brother's wedding... nnt next n3 saya story mory about nie k... yg pasti kita org masih lg dlm mood kepenatan...so....tungguuuuuuuuuu!

Thursday, December 16, 2010

::Congrats Malaysia! Proud To Be M'sian::

PEMAIN negara sambil disokong ribuan penonton merai kemenangan ke atas Vietnam di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.
Syukur alhamdulillah...as a M'sian saya tumpang sronok...
tumpang bangga...tumpang gembira
bila our team, M'sia b'jaya m'gulingkan Vietnam 2-0 dlm
Piala Suzuki FF last nite...Dapat rasakan betapa seluruh rakyat
M'sia semuanya tersenyum bangga di kala
wisel penamat ditiupkan....pheeeewittt!!

Monday, December 13, 2010

::Apa Buat Hujung Minggu?::

herm...apa saya buat hujung minggu yg lalu?? xde la perkara yg exciting sgt tp agak terisi jgk la hujung minggu yg lalu...

::sabtu, pagi::

pepagi lagi seawal jam 8.15 pagi Qhaleef yg dh wakeup early around 7.00 am sibuk ngajak kluar rumah...apa tak nye, dh t'biasa gamaknya ngan rutin harian pepagi dihantar ke rmh BB sitter... so, siap2 mandi saya bwk dia ke gerai Kak Nab...apa lagi, belikn nasi lemak kegemaran anak & bapak...

as usual, saya tau dia x kn puas dgn hanya sekadar naik kereta...beli b.fast...balik umah...no..no..no... makanya, utk memanjangkan sket perjalanan saya akn bwk dia ke rumah mak wannya (my MIL)... maka layan la sekejap dia melepak kt sana...x dpt masuk umah, main dpn umah pn jadik...sekbaik Umi ada utk layan kan Qhaleef main kat dpn umah...sgt la suka bila t'lepas dr kawalan...tgk la lagaknya...

::sabtu, t.hari/petang::

dek kerana dh b'niat di dalam hati nie, saya dh awal2 mntk izin ngan my hubby nk bwk Qhaleef jenjalan pegi TESCO (tmpt favourite my son)... since hubby ada program lain nk kemas2 sekitar rumah, makanya saya angkut adinda ipar ikut skali utk jadi body guard Qhaleef... itu kiranya early setting la... tp petangnya b'tukar sket arrangement...

petang still jadi kluar gak tp my MIL ikut skali sbb nak temankan pegi jumpa tailor utk tempah baju kawin adik ipar... herm... yg benarnya saya nie tak tau sgt jln nk ke bandar melaka, makanya, wlupun MIL yg tumpang kereta saya tp dia t'pksa drive otw pergi sbb mmg saya x confident nk drive ke sana...(kesian kan... apa la punya menantu...).... tp otw back dari tmpt tailor tuh, saya la plk ambil alih tugas stlh dgn senang hatinya m'jadi co-pilot x b'gaji..he..he..

papepun, Tesco ttp Tesco... otw balik we all singgah gak Tesco kt Peringgit (walhal asalnya cuma nk pegi Tesco Cheng aje...)... jalan-jalan cuci mata...sambar sikit itu ini yg b'kenan di hati... Qhaleef pn sronok giler dpt main musical car, smpi x nk balik...m'jelang maghrib kami sampai rumah...& waktu tu Qhaleef pun dh melekap atas dakapan mak wannya...zzzz...zzzz....

::sabtu, malam::

malam xde wat pape...stay at home...giliran hubby lak kluar sbb suddenly dpt call bgtau ada invitation utk tournement badminton & as a KP he need to join...makanya tinggal la saya sendirian sesambil tgk tv sbb Qhaleef pun dh smbung blk tido...(keletihan sgt la agaknya)...

dlm pada boring2 tinggal sensorang kt umah tu, tetiba saya dpt la idea...sesuatu yg dh lama nk cuba buat tp x m'jadi2...buat apa???...ala cam suspen la pulak...wlupun jam dh menunjukkan pkl 12.25pm saya nekad gak nk masuk dapur...tau saya buat apa??.
.
.
.
.
.
.
.
.
...tara!!...
IT's TRIFFLE...done!

(masa nie 80% done)

(after final touch up)

herm...wlupun mgkn saya x sehebat mereka yg lain, tp cukup la utk kepuasan diri yg mampu lakukan sesuatu b'dasarkan kemampuan sendiri...he..he...cukup la utk m'jamu selera keluarga...

::ahad, pagi-malam::

hari ahad, saya x ke mana2...duk rumah, kemas rumah...kemas itu ini...hubby pun sambung lagi projek smlm...cuma Qhaleef shj yg outing...mcm biasa, diculik oleh BB sitter pergi attend wedding pastu trus la dia memerap kt umah sana...ptg yg rambang baru la pulang ke pangkuan...mlm, lepak kt umah smbl teman hubby nengok game Chelsea vs totenham spurs...


Wednesday, December 8, 2010

::Anak Beranak Yg Bertuah::

He...he...bertuah ke???
x kisahlah org nk kata apa...yg pntng saya dpt rasakan saya & Qhaleef adalah di antara yg bertuah sbb dh t'pilih sbg pemenang "Cabutan Bertuah"...ho..ho...

nie sbnrnya citer psl last sunday...kbtln on that day kt taman tempat tinggalku anjurkan satu event ala2 program kesihatan + gotong royong...x silap program hapuskan AEDES, s.thing like that...sorry la x amik port lak apa nama sebenar event tu... bnyk gak la xtvt yg dijalankan such as p'bersihan longkang, pembersihan kawasan persekitaran, memangkas pokok2, menanam pokok2...dll...dianjurkan dgn kerjasama bbrp pihak b'wajib like MPAG, JKR, COMBI & also Rukun Tetangga... so, saya cam biasa, demi menyokong perjuangan si suami...turun gak padang pepagi dgn m'bawa buah hati yg sorang tu...wlupun x sikit pn menolong, tp kira orait la dtg menyokong... paling tdk pun b'peluh gak la badan bila sama2 join senam robik...suka sungguh anakku...

as usual, x boleh tidak setiap event kt taman nie msti ada lucky draw...ha..jgn ingat program besar2 kt stadium jerk ada lucky draw, kt taman kita org pn ada...dh jd mcm acara wajib la pulak... tp, yg plng manis lagi berkrim event itu hari ialah di saat2 nama saya diumumkan sbg nama b'tuah...& selang beberapa minit kmdn, nama anakanda saya pula yg dipanggil...waahhh! cam x caya jerk...selain dr tu, my MIL pun dpt gak hadiah lucky draw...tahniah!..tahniah!...tahniah!...babah jgn jeles eh...nnt kita share2 guna itu barang k!

ha...nie la dia 2 barang hasil "kebertuahan" 2 anak beranak...

::electric kettle & toaster::

::kettle nie Qhaleef punya::

::toaster nie mami yg punye::

Monday, December 6, 2010

::Selamat Menyambut Awal Muharam 1432H::

Salam

Syukur alhamdulillah...hari nie merupakan hari t'akhir kita sebelum m'jengah tahun baru 1432H esok hari...smoga kita semua dipanjangkan umur & diberi kesempatan m'nyusuri hari esok & hari2 seterusnya...bnyk personal resolution yg nk dicapai dlm tahun baru yg bakal tiba & saya harap mampu melaksanakannya...InsyaAllah, moga diizinkan...

So, utk menambahkan keberkatan tahun baru yg bakal m'jelma, don't forget to read Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun ye...


::Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

Doa Akhir Tahun Hijrah

::Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.
Doa Awal Tahun Hijrah

Thursday, December 2, 2010

K@KI S@PE NiH???

saya bukan b'maksud nk m'cipta peraduan ke hape...tp saje just nk mengetest sejauh mana ketajaman mata2 kalian...

kalau diamat-amatilah...agak2 korang, sapekah yg memakai kasut nih???...herm...tgk pada saiz kasutnya...ukur pd saiz betisnya...lihat pd saiz stokinnya...agak2 sape eh???

cepat la teka.... cepat la.... x tau pun, agak2 aje la.... sian kt saya yg b'tanya...he...he.

dapat tak teka???... kaki saya?...ish, takla...kn ke tu sport shoes lelaki...what?? mr. pyngees nye kaki??...no...no..no... utk land lordnyer mmg mr. pyngess nyer kasut...tapi soalan saya... KAKI SAPE KAH ITU???...nk tau jwpnnya...

here we Goooooo...

.
.
.
.
.
.
.
treng..teng..teng...
.
.
.
.
.
ini la dia tuan punya kaki....CAK!

he..he...rupe2nye...Qhaleef Miqhael punye kaki da....hu..hu...

nie la dia antara hobbies anak bujang saya...bila dh terasa keboringan dgn toys yg ada, apa lagi tempat kasut la jadi idaman...pandai lak tu, pilih kasut babah jer nk try sbb dia tau agaknya mami pompuan...so, it's not suite for him to try my shoes...bagus (3x).... tp yg bengkak sikit hati nie bila dia mula buat x-plorasi dlm rumah smbl pakai kasut tu...aduhai anak....:D