Wednesday, February 2, 2011

::Demi Kasih::

Assalamualaikum w.b.t...

rasanya dah hampir seminggu blog nie x dijengah dek tuan tanah...ikutkan bnyk perkara yg nk dicerita...bnyk benda yg nk diura2...apakan daya, masa...kesibukan...t.jawab...smuanya perlu diutamakan...semuanya m'jadi tuntutan...

alkisah semua pancaindera...mata...telinga serta segala kudrat perlu dikerah bagi melaksana & melancarkan segala2nya...DEMI KASIH... apapun kita perlu korbankan agar semua hati gembira di hari bahagia itu...

Syukur Alhamdulillah, segalanya selesai...24 Safar b'samaan 28 Jan. yg lalu, adik ipar merangkap adik lelaki bongsu hubby tlh selamat diijabkabulkan...Tahniah buat pasangan adinda Kyrill & Aemy...maka dgn rasminya, b'tambah la lg ahli keluarga MILku, Bonda ROKIAH... & secara x langsung, dpt la saya rakan biras yg baru... klu dulu saya cuma ada 2 biras lelaki (along's & angah's hubby)... now, dh ada rakan biras se"gender"..he..he..(ntah apa2 bhsa..jnji u all phm)...

citer psl majlis... hugh! x leh nk digambarkan suasananya...baik di sebelah pengantin p'puan, apalagi time majlis kt rumah MIL last weekend... pengantin dinikahkan on friday (28 Jan) di Duyong...then mlmnya majlis berarak... bunga api..merenjis bagai... dkt jam 12 pm baru kami blk ke pangkuan rumah t'cinta...hu..hu... esoknya pkl 11 pg dh b'kumpul rumah MIL sblm ke Duyong utk majlis b'sanding sblh p'puan... sekbaik cuaca m'izinkan...byngkn la..p'jalanan ke Duyong bkn dekat, plng tidak 1 jam baru smpi...(cehwah! mcm kuantan tu dkt sgt gee??)...ptg dlm kul 3++ baru smpi rumah...Qhaleef pn dh t'lelap...balik smbng lagi tido... saya pn tumpang sekaki... penat tuuuu...yg kesiannya my hubby...baru jerk dia cadang2 nk tumpang selelap, dh kena call pegi rumah mak utk tolong apa yg patut...almaklumlah, anak lelaki sulong wlupun ada along & angah & satu2nya anak lelaki yg dh kahwin... so...no xcuse...DEMI KASIH... wlu camne berat skalipun gagahkan jugak la turun padang... no choice dear!... majlis adik sndri... nk x nak..mau atau tdk..have too...

dr ptg bwk ke mlm... cuaca dh menunjukkan sign... nmpknya x brp nk cantik... hujan start menurunkan titis2nya... dr x kedengaran, smpi la b'gerabak bunyinya... Ya Allah! doa di hati kecil nie, biarlah ia cuma b'sifat sementara... esok nak majlis nie.. camno klu hujan b'pnjangan?? cik abg saya x blk2 dr petang smpi malam... bz buat preparation kat khemah tmpt masak agaknya... si Qhaleef lak kenmain sedap tido... penat mngkn + cuaca yg dingin... elok jer dia bgn dr tdo trus saya mandikan & b'siap2 nk pegi rumah MIL... rasa x sedap hati lak klu lnsg x menjenguk...ikutkan hubby dia kata x pyh pun xpe sbb hari hujan & risaukn anak kot2 meragam lak nnt... tp... DEMI KASIH, saya tebalkan hati gak bwk anakanda pegi m'jenguk apa yg patut... kbtln sedara mara & jiran2 pn ada yg dtg menolong... kesian mereka... wlupun dlm keadaan cuaca yg x m'izinkan, sudi sinsing lengan m'bantu... plng t'haru bila saya tgk hubby sndri... basah lencun, kusut masai nun di bwh khemah... tgh memanggang ikan sembilang & merebus daging... dlm hati t'tanya2 entah makan ke dia... entah mandi ke belum... sayu skjp hati saya yg sekadar memandang dr pagar rumah... xpe la bang...DEMI KASIH, bantulah seikhlas hati...

around 11pm ++ saya tido kn Qhaleef semula... so, dpt la tolong mengerjakan apa yg perlu... saya, along & jiran menghadap sebesen besar ikan sembilang yg dh siap dipanggang utk dipotong 2 utk masak lauk msk lemak cili padi esoknya...keletak...keletuk... hari pun dh malam... usai semua ikan dikerjakan, saya smpt jenguk hubby kt khemah... still menunggu daging yg msh belum empuk... mak ngah dh pesan, pastikan daging betul2 empuk... x nak esok daging liat nk dimakan dek tetamu...sooo... apa kata Chef fatimah, kena ikut ye... syukur alhamdulillah gak sbb ada budak2 belia my hubby yg sudi m'banting tulang... mmg bagus la bdk2 ni... dr awal smpi akhir dia org stay m'bantu...

dlm kul 2.00 am gitu baru selesai... daging dh empuk & ikan pn smuanya dh diselamatkan... so, memikirkan esok yg masih b'baki utk pengerahan tugas kami b'gegas balik... pepagi buta angkut anak...sian kn??... esok seawal pg sesudah subuh hubby dh nk kena mulakan tugas... almaklumlah... tuan rumah katakan... xpe la bang...dulu time kita kahwin, mcm nie la agaknya kesibukan yg melanda...cuma beza dulu kita yg dirai...now, kita yg perlu merai... so, perlu bantu mana yg perlu, semampu yg t'mampu... selebihnya kita b'serah pd yg di atas sana...

saya, x dpt la nk m'bantu seawal pagi sbb mana nk dihalakan anak yg sedang enak tidonya??...dlm jam 8.15 am saya dpt call dr abah... rupanya my parents sesaje wat surprise... mereka dh pun smpi dr kuantan, semata2 utk meraikan majlis... masa dpt call tu family dh ada kt rumah kanda saya di Krubong...TIMA KASIH bnyk2 buat abah, mak, ude & adik yg b'susah pyh m'curi masa dtg b'tandang... MAAF yg x t'hingga sbb x sempat nk melayan mesra... papepun t.ksh krn memahami kesibukan kami... t'haru sgt sbb mereka dtg... DEMI KASIH, abah & mak sampai wlupun x smpt b'mlm... setidak2nya lepas jgk rindu yg sarat di dada nie... huwaaaa... rasa x puas nk peluk & cium mak... :(

pkl 10 am ++ baru saya dpt ke rumah MIL dgn meninggalkan family yg dtg dr kuantan... smntra tu dpt la mereka merehat2kn diri smntra menanti makan time... & not to forget, a million thanks to my bb sitter... sgt2 memahami keadaan yg penuh kekalutan di saat itu... Qhaleef diambil & dibawa ke rumah bb sitter... thanks to atok abas, nenek jah, pak wan & the whole family yg sprt biasa, sudi jagakan anakanda saya... this time, wlupun ini majlis our family... yg should be happy..happy hour... saya t'pksa la lupakan prasaan nak tayang anak bujang yg sorang nie krn keadaan cuaca yg sgttt...la x m'izinkan... makanya, seharian saya sendiri x b'jumpa buah hati saya... dia b'tapa di rumah bb sitter... saya pun redha je la dgn keadaan... takut klu nnt benda yg kita x nak pula yg t'jadi... sooooo... pendek kata, tiada lah yg bernama QHALEEF di sepanjang majlis itu... sorry la sayang mami... bkn x mo expose kn Qhaleef, tp mami lbh tak sanggup klu Qhaleef t'dedah dgn keadaan yg tidak selamat... bayangkan la... sepanjang majlis hujan x b'henti2.. makin m'curah2 & lnsg x menunjukkan tanda2 titis akhir... makanya, b'langsung la majlis dlm hujan... moga hujan itu m'bawa rahmat...

sehingga ke petang, hujan masih juga b'terusan... sampai la majlis selesai... trima kasih pd yg sudi b'tandang... trima kasih kawan2... x lupa Datuk Pengarah UiTM & Datin Norpiah, YB Norpipah, YB Wahab yg sempat luangkan masa dtg... pd yg x b'kesempatan, x mengapa...kami memahami... sebaik saje tetamu t'akhir b'edar, tiba la masa mengemas... kesian, paling m'harukan bila tgk budak2 belia yg x putus2 bekerja... basah lencun semuanya... m'gigil2 adik2 tu m'basuh pinggan mangkuk... dlm hati..Ya Allah!.. jangan la budak2 nie demam lps majlis nie... moga Allah m'balas jasa kalian... utk hubby, syukur sgt sbb ada budak2 belia nie yg m'bantu... sekurang2nya mereka hormat & kenangkan jasa abg... moga terus m'jadi pemimpin mereka yg disegani...amin... ptg tu saya pun dh mls nk b'payung2... basah b'payung dgn tidak, xde bezanya... ikutkan hati mmg tak larat...bak kata org melaka dh "pewai"... tapi DEMI KASIH... demi kenangkan ayanda & bonda mertua saya & yg paling pntg demi suami t'cinta jua... saya gagahkan kudrat yg ada bantu apa yg t'daya... makanya, b'basah-basahan jua la diri ini... x mengapa la... kena ikhlaskan hati, biar penat x terasa sgt... klu kita x tolong m'bantu siapa lg? sedara mara sume dh angkat kaki... maklumla mereka jauh2 belaka, sudi dtg m'hadirkan diri pn cukup memadai... sblm maghrib m'injak isya' baru la kami dpt balik m'bersihkan diri... 2,3 biji periuk yg masih b'sisa, t'pksa ditinggalkan... moga ada yg m'langsaikannya...

Gitu la coretannya... pnjang lebar btul tulisan saya kali ini... bygkan, m'garap segala yg b'laku dlm masa 3 hari... hari yg penuh ceritanya yg t'sendiri... moga segala yg dilalui... segala pahit manis yg ditempuhi m'jadikan ikatan p'saudaraan lbh utuh t'patri... ampun maaf andai ada yg terasa... andai ada yg t'luka... t'guris jiwa raga... anggaplah ini dugaannya...walau penat... walau sakit... walau perit sekalipun, hadapilah dgn tenang & sabar... insyaallah, segala yg dilakukan DEMI KASIH kita pd yg t'sayang kan m'beri pulangan di sana kelak... Insyaallah...

2 comments:

  1. tahniah sebab dapat biras baru! :)

    ReplyDelete
  2. GB : thanks GB...start from now on akak dh ada member..tamatla sudah gelaran the ONLY ONE menantu pompuan..he..he..

    ReplyDelete