Wednesday, March 24, 2010

Semalam Yang Berlalu

Hi...salam semua...

nmpknya almost 2 months dh blog nih x b'update...sekbaik la x b'sawang...:)... bkn sengaja x nk m'update, tp disebabkan life routine yg agak kebusyian semenjak 2 menjak ni la yg buat aku x b'kesempatan... actually t'lalu bnyk yg nk dishare dlm blog ni coz bnyk suka duka yg dilalui hari ke hari... so, kesempatan yg ada nie kugagahi jua utk menulis meskipun apa yg kan kuceritakan ni mgkn dh pun basi bg sesetengah readers...tp ada ku kesah???...kan ke blog nih PynGess yg punya..soooo, suka hati i la... nak baca, silakan... x nak abaikan... x kecik hati pun... rugi pun jauh skali... i'm just writing for my own satisfaction & utk tatapan for those yg b'kesudian utk menatapnya...

p/s : bnyk photo yg x smpt lg diupload dlm citer2 di bwh... insyaallah, will be uploaded next en3...so..jeling2 jer la ye yg mana ada..


~ Main2 Air @ Kolam Air Panas Gadek ~

ermm...this is a first story of early feb...(aku pun dh lupa bila exact datenya)... x sangka, qhaleef ni rupanya air panas pun dia x takut... bkn main syoknye dia dpt cecah kaki dlm kolam... t'pksa pegang kuat2 sbb dia terrrover exited bila dh tgk air... for info, plan asalnya we all nk pegi mandi kat water fall s.where kat Repah, Tampin... tp malang 1000 x malang sbb destinasi yg dicari x ditemui... makanya, utk x m'hampakan anak buahku & dr sndri yg dh frust ptg tuh we all snggh la kat Kolam Air Panas Gadek otw back... papepun, not bad... they all sronok & really have fun!.. x caye, tgk la aksi2 yg smpt dirakam ...







~Ujian Sementara~

10 Feb : mmg sungguh x kusangka...ujian datang bila2 masa...dlm kesibukan, dalam kekalutan, Allah m'duga... mlm 10 Feb, me & my hubby sgt rushing utk tournement volleyball...game start around 8.30 pm & as a person in charge, of coz my hubby la org yg agak kelang kabut malam tuh... dh la blk lewat, t'kocoh2 solat & after hantar anak ke rumah mother in law, kita org trus gerak ke UiTM... masa tuh dh agak t'lewat as a time promised.. hubby drive punya la laju..but...suddenly smpi dpn kilang menurun bukit i heard something weird... cam tayar dh t'kena sesuatu...i'm worried if pancit..dh la nk cepat..aduhai...tnpa pk pnjg my hubby trus stop tepi jalan & both of us kluar jengok apa yg b'bunyi..rupa2 nye ranting dh t'masuk dlm tayar...pergh...lega sekejap...maka, perjalanan diteruskan & slamat smpi before game start...

dipendekkan citer.. gedebak gedebuk game pun smpi ke penghujungnya..masa tu jam pun dh hampir12.00 pm. then masa tu la segalanya b'mula bila hubby tanyakan walletnya... & time2 tu gak la aku dh start ngelabah sbb cam dh lupa sgt2 samada dh bg ke belum... hubby kata dia lngsng x amik sbb masa on the way kita org snggh kedai & wallet ditanganku... alamak..aku jd x tentu arah.. puas carik dlm keta..celah2 seat.. dlm office.. X JUMPA!!.. u know what? masa tuh dlm wallet ada duit utk majlis aqiqah Qhaleef about rm700++.. Ya Allah... nape la aku careless yg amat sgt ni... abis jer bagi hadiah kt peserta trus pecut.. dlm kegelapan mlm tu kita org dh mcm org x betul cari kot2 ada t'cicir kt dpn kedai ke..kt tepi jln tmpt stop td ke.. tp hampa... msng2 dh t'diam x ckp pape... dlm hati aku b'doa moga2 msh ada rezeki utk anakku.. dh give up ke hulu ke hilir, hubby ajak blk..but then dia kluar smula.. katanya nk tgk lg skali kt office.. masa tu rasa kesian sgt.. sbb dia kata duit klu x de rezeki blh cari tp mslh besarnye all the important documents inside..how?? aku rasa betul2 b'salah.. nape la smuanya t'jadi di saat2 ini.. apapun ketika tu aku b'doa & mohon keredhaan andai rezeki itu bkn milik kami... esoknya hubby t'pksa amik cuti .. byngkn la, he had nothing.. semua document xde.. nk drive pun xleh.. hu..hu.. sian btul... then t.hari tu aku blk to fetch him wat report & sume2 urusan yg b'kaitan.. masa tu mood jgn ckp la.. x marahkn sesape tp x tau nk kata ap2.. so, b4 pegi hubby ajak pi office dia jap & of coz on the way lalu jalan yg sama.. masa tu aku sengaja drive slow2 smbil mata pndng tmpt stop smlm...actually exact point mmg dh x ingat sbb wktu stop tu dh gelap.. kira agak2 je la..mana la tau kot2 ada..tp dlm hati mustahil dpt jumpa sbb area tu mmg la laluan para mat banglas & nepals pg keja.. kata org klu t'jatuh kt situ dh mmg xde harapan la..

WALAU BAGAIMANAPUN, segalanya dh t'tulis.. Tuhan maha kaya...maha pencipta & maha segala2nya... x kusangka, apa yg kupandang bkn igauan semata.. masa tu dh t'lajak sikit tp dek kerana hati ni b'kata2..aku terus reversed tnpa m'jwb p'soalan hubby yg pelik dgn my action.. then he realised sbb musabab aku reverse... trus hubby kluar kereta & syukur..KAU temukannya kembali Ya Allah tanpa sikit pun t'usik.. cantik sekali duduknya namun ditakdirkan colour wallet sama ngan dedaun yg kering & that's why la kot takde hamba Allah yg t'perasan..& Terima Kasih padaMu Ya Allah....sekelip mata kau ambil, sekelip mata jua kau kembalikan rezeki buat Qhaleef Miqhael.. Alhamdulillah..


~ Bowling Piala Fuziah Fesal 2010 @ MIBC ~

12 Feb : Jom Berbowling!...ha, tu la tag line yg kengkawan gunakan sempena BPFF 2010 @ MIBC.. program ni special planning sempena hari2 t'akhir b4 our beloved boss a.k.a Mama Fuziah retire... it's really happening dgn full cooperation & participation dr the whole members of admin staf KAG /KBM & also jemputan2 khas yg sama2 turun padang to join us that night... thanks guys!... sgt enjoy & mlm to Qhaleef also brought together2... x menang x mengapa.. janji sporting!... sronokkkkkkkkk...


(qhaleef with Atok Lim during bowling time...berkenan tul dia smpi lena..)

~ Majlis Aqiqah Putera Qhaleef Miqhael ~

14 Feb : Syukur alhamdulillah... akhirnya majlis aqiqah anakandaku dh pun selamat diadakan.. lega sgt2 sbb sekurang2nya sebahagian amanatNya telah t'laksana... majlis b'jalan lancar & sgt meriah kurasakan dgn kehadiran family, sanak sedara, kengkawan & also neighbour2... apa yg plng sronok my family dr Kuantan also spend their time with us... yg paling happening mlm tu for me of coz alunan marhaban & paluan kompang... cam pengantin lak anakku..he..he.. not to forget, thanks for the caterer, Pn. Su & husband from Pdg. Temu... very nice food especially gulai kambingnya... ramai yg puji... sedaaaap... time kasih x t'hingga pd sume yg m'bantu & hadir memeriahkan majlis.. thanks to Mak Wan Qhaleef for the keropoks..auntie Suzie from KL for a bucket of sweet maroon bunga telur, my neigbour Cik Nor for the dadih, my auntie Cik Na for the cakes & kuih.. to along & abg fozi, angah & abg one, adik & aemy, angah & abg fendi, lan, yan, adik sue, kirin, yati & of coz atok & opah and atok & m.wan Qhaleef...thank u..thank u..sooo much!


~ Jenjalan & Mandi Kolam @ Taman Buaya Air Keroh ~

15 Feb : ha... slps smlmnya kepenatan melayan tetamu sempena majlis aqiqah Qhaleef, so ptg esoknya we all pegi jenjalan ke Ayer Keroh since my parents & family still ada lg kt sini... x tau mana nk tuju.. so, angah ajak we all pegi Taman Buaya sbb katanya bebudak leh la mandi manda kat kolam... masa smpi tu, mak aih punya la susah nk cari parking, mklum la CNY... siap blog m'blog.. dh la cuaca ya Rabbi panas giles.. tapi, bebudak pedulik hape..mmg la sronok x ingat dunia bila dh nmpk air... we all pun tumpang gak sekaki...he..he.. tp my parents & family x stay lama sgt sbb dia org nk b'siap2 utk blk kuantan ptg tu jugak... xpe la eh.. nnti ada masa kita spend time lagi...hu..hu...


~ Mandi Manda @ Air Terjun Ulu Bendul ~

16 Feb : hermmm... x cukup ngan semalam, hari ni pi mandi lagi.. klu semalam main air di bwh terik mentari, hari ni semuanya m'gigil kesejukan...t'masuk la anak bujangku... siannnn.. x mau naik dr air tp bdn t'ketar2... sronok jer bila kakinya m'cecah air... papepun, x leh nk diikutkan sgt nanti lain lak jadinya... slps qhaleef dibawa naik, tukar kan baju... berikan dia susu panas... dia pun zzzz....zzzz.... tido la dia dlm khemah... ape lagi.. saat itu turn mami la pulak... yeeeha... sejuk bebbb...grrr... then, after rewind makan2... hr pun dh petang... kami pun pulang... TAPI... x habis di situ shj... on the way back, anakandaku tido aje.. rupa2 nye.. qhaleefku demam... suhu bdnnya agak tdk stabil... ALAMAK.... smpi rumah trus bg ubat demam & tido....


~ Qhaleef Got Fever ~

17 Feb : Kusangkakan anakku getting better rupanya tidak... mcm biasa pepagi bila dia merengek aku kn bangun & give him susu... tp pagi nie x menangis tp tetiba suaranye lain mcm.. parau jerk bunyinye.. x sedap hati, bila pegang badan dia aku rasa panas semacam... cek temperature... Ya Allah! 38c... apa lagi, terus kejutkan hubby & b'siap ke clinic... since 24 hrs nye clinic susah sesangat kt AG nih..makanya kami decide trus ke Putra Specialist.. lg pun pepagi mcm ni jln still lengang... smpi hospital temperature dh up 39.1c... aduhhh... after check doc msk kn ubat bwh utk kurangkan panas & after amik ubt kita org balik...herm.. t'pksa la aku continue CNY ku to look after him... tp mlm tu demamnya msh lg x kebah... risau plk dibuatnya... kali ni dh x nk pk pegi clinic mana...trus bwk ke Hospital AG... smpi2 trus ke Emergency & trus wat masuk dlm sbb panasnya dh 39.7c... trus msk ubt skali lg & drip water... siannnyaa anak mami... kecik2 dh kena cucuk sana sini sbb susah nk msk jarum....huwaaaaaa.... then after about an hour drip water, he start warming & sweating... bila di recheck blk suhunya dh turun...alhamdulillah.... & alang2 continue cuti..sambung trus smpi la friday.... kebetulan lak aku pun dh start sakit tekak.. batuk2..aduyai...ni yg x tahan nih..:(

(tgk la kedua2 belah kaki yg diinject utk drip & amik darah :( ..sian anakku)

~ Trip To Gopeng ~

26-27 Feb : actually trip ni mmg dh ada on our calendar for this year... awal2 lg dh apply cuti & mana2 yg last call sumenya kena put a side... apapun priority must be given to Gopeng first.. nk tau why?.. 26 Feb merupakan tarikh pernikahan my hubby's cousin, Watie with my hubby's best friend, Nazrul@Taloi.. syukur alhamdulillah jodoh adalah ketentuan Tuhan & at last mereka disatukan & i'm sure family & sanak saudara tumpang gembira... we all b'tolak dr AG agak petang since pagi tu my hubby involved ngan Perarakan Maulidur Rasul... we all konvoi ngan along & family sbb hanya kami wakil from AG yg dpt attend the wedding coz mak & angah ikut trip to Sarawak... perjalanan just ok..not so bad cuma hujan sekali sekala..smpi Gopeng just nice after maghrib & majlis akad held rightly after Isya'... so, kami x la t'lewat utk turut serta dlm majlis... eventhough masing2 kepenatan, but we still happy bila dpt saksikan majlis pernikahan Watie & Taloi... mlmnya we stay overnight kat umah Mak Cu @ Sg. Pulai while waiting for majlis besar2an keesokan harinya... alhamdulillah Qhaleef x meragam & tido dgn lenanya...tapi, yg sedihnya maminya lak yg x dpt tido krn batukku makin m'jadi2... dh agak lama tp still x baik2.. mcm2 ubat dh masuk dlm tekak ni tp x jugak baik...seksa betul rasanya smpi t'muntah2 dibuatnya... apa yg dimakan pun habis t'keluar...arrrghhh...tension betul masa tu... kemana2 masa tu msti standby gula2 hacks... drpd si Qhaleef takut & nangis bila dgr org batuk, sampaikan dia dh x heran dh... susah betul nak baik... & b'coz of that gak la kita org t'pksa batal planning ke Cameron Highlands... ikutkan slalunya klu dh balik Gopeng @ Sg. Pulai, mmg x penah miss utk naik ke CH almaklumla dh dekat sgt2... just about 1 hr driving... tp apa nk buat... keadaan ketika tu mmg x m'izinkan...so, hanya along & family yg meneruskan destinasi mereka ke CH... xpe la kata hubby ku... blh pegi lelain kali...kbtln gak si Qhaleef pun baru jerk baik dr demam...herm.. so... after majlis ptg tu, pulang la we all anak beranak together with both my adik ipar yg ikut sama blk ke AG... babai...


~ Red Hot Team! ~

3 March : Go...go...Futsal!... steady la Red Hot Team...kih..kih... wlupun x jadi juara tp rasanya team kami la team menang "gaya"... at least we support the game to be succeed that night. It's a programme anjuran Unit Sukan & involved by all department, unit & also from academic members... sgt la happening mlm tu... wlupun dh laaamaaaaa sgt2 kaki ni x kick bola, aku still x t'agak2 join our team. saje sesuka buang2 peluh.. xde la main beria2 sgt sbb takut nnt effect lak kt my tummy yg dh kena ceaser nih..he..he... at last our team Red Hot dpt 3rd place & the winner is a team campuran staf+acad... while for guys tuan rumah, team from Unit Sukan jadi juara... Congrats to my hubby & their team members!...next apa lak game2 nye ye???...tungggguuuuuuu...



~ Kursus Team Building @ Tekam Plantation Resort, Jerantut ~

5-7 March : Hubby ku away to Tekam Plantation Resort, Jerantut for Kursus Team Building organised by dprt. HEP... makanya, tinggal la kami b'dua anak beranak...hu..hu... sekbaik la ada Qhaleef.. jadila dia peneman tidoku.. wlupun blum pndi b'kata2 tp gerak gerinya nmpk yg dia t'cari2 kelibat babahnya spnjg masa...sian sgt masa tu... sekbaik la smsa ketiadaan hubby anakku x meragam & sihat2 adanya...alhamdulillah..


~ Majlis Bertandang Watie & Taloi & Wedding Nurul ~

6-7 March : since hubby tiada, aku t'pksa la mewakilkan diri utk ke majlis b'tandang Watie & Taloi yg diadakan di Pengkalan, AG... memandangkan cuaca yg very the hot, anakandaku x dibawa b'sama...tinggal la dia b'sama2 ngan ateh kat umah...lg pun after majlis b'tandang, aku follow my mother in law utk majlis nikah Nurul (anak Cik Normah D'Beauty) @ Sg. Empat.. skrg ni klu along xde, kena la aku tolong apa yg patut.. aku x de la pandai apapun just tolong pakai2 kan tudung jerk klu bride tu nk nikah selain jadi peneman mak... klu suruh tlong make up, hancusss... nk make up dr sndri pun x lepas...kih..kih... nikahnya after asar kat masjid & after selamat dinikahkan ada la sket session b'gmbr oleh Mr MRO & Mrs Yun... apa lagi...posing la si Nurul & beloved hubby... tup..tup hari pun dh m'jelang senja baru la smpi umah... blk umah trus terkam anak..soooo pity my dear Qhaleef!... the next day majlis besar2an b'langsung kat dewan closed to Masjid Jelatang... Qhaleef kubawa sama & sgt la terujanya dia bila dpt tengok the crowd... perarakan pasangan ngan scrambler & especially alunan kompang yg sgt best b'sama gendang & rebana... for both couple, Watie + Taloi & Nurul + hubby, didoakan semoga berbahagia melayari bahtera perkahwinan & mudah2an ikatan b'kekalan ke akhir hayat..amin..



(aksi cucu2 Bonda Rokiah Jaafar di hari persandingan Nurul)

(Qhaleef with mami...babah xde...hu..hu..)


~ Berhijrah Jua Akhirnya ~

8 March : at last... wlupun kaki berat melangkah...tinggalkan segala yg dilalui almost 2 1/2 years... aku perlu akur dgn setiap arahan...makanya, hari ini bertukarlah sudah portfolio antara kami b'dua (aku & mas)... ermph... malas nk citer pnjng psl nie, insyaAllah segalanya kuterima with an open heart & open mind..be positive & no turning back... even i've to start from the begining, it's ok i'll take it as a challenge. for friends, wlu kita dh x lagi sealiran, namun i'll always lend my hand for a help... don't worry, be happy. I just wish & hope everything will be going smoothly. InsyaAllah... ALL THE BEST GEE!!!


~ Good Bye My Mentor ~

9 March : today a day before her birthday & it was a LAST DAY for her day with UiTM... today, i lost my mentor... a person i sallute most since my very 1st day here... sedihnya since today merupakan Majlis Perpisahan & "send off" utk my boss, Puan Fuziah Fesal coz of her retirement...& makanya esok genaplah usia beliau 56 years old... there's nothing much to say... no words can express... just what can i say is "i'm missing"... whatever it is, aku kan doakan kebahagian & kesihatan yg baik buatnya & THANKS FOR EVERYTHING!... wlupun 2 lagu dh kami persembahkan sempena majlis perpisahannya, i still have one more... special dedicated for her :

"PENYEMBUH RINDU"

Adakah kau berada di sana

Ku dapat rasa kehadiranmu

Walau hanya di dalam kalbu

Ku merindumu selalu

Pelik juga tapi kupun rasa

Bagai kau berdiri disisiku

Terkenangkan waktu ketika

Berdampingan bersama-sama

Setiap pertemuan

Pasti akan temu detik perpisahan

Walau kini terpisah

Kenangkanlah saat indah

Sebagai penyembuh rindu

Kita tak ditakdirkan bersama

Untuk masa yang lebih lama

Biarpun hanya seketika

Kehadiranmu dirasa..rasa

Setiap pertemuaan

Pasti akan temu detik perpisahan

Walau kini terpisah

Kenangkanlah saat indah sebagai penyembuh rindu

Kenangkanlah saat indah sebagai penyembuh rindu

(yg dirai... PN. FUZIAH FESAL (pinkie lady)... mantan Timbalan Pendaftar Kanan)

~ Majlis Sambutan Maulidur Rasul UiTM Melaka ~

13 March : mmg tlhpun dirancang, hari ni Jumaat, penghulu segala hari merupakan Majlis Sambutan Maulidur Rasul Prgkt. UiTM Melaka. Oleh kerana last year i was pregnant, so this year x mau miss to join berarak... wlupun penat keliling satu UiTM, but for me sgt ok di samping sama2 mengagungkan syiar islam... & this year juga merupakan 1st time my hubby b'peluang to join perarakan intercampus disebabkan before this every year ada2 saje halangannya dgn b'sukan la.. kursus la.. but this year alhamdulillah. x sangka jgk bajunya yg ditempah last minute dpt disiapkan stlh kupujuk rayu si tailor tuh...thank u uncle!..(kalo ko Islam, besar pahalanya uncle..he..he..).. apa yg aku dpt rasakan, sambutan this year sgt meriah compared to yg lepas2... maybe gak krn jemputan penuntut2 Kitab Thurat tu agaknya.. t'paku mata2 bila melihat aksi2 si comel yg sgt la bijak b'main kompang & b'nasyid... Subhanallah!...sejuk perut siibu yg mengandungkannya...herm.. mntk2 besar nnt si Qhaleef boleh x nyanyikan mami lagu nasyid sambil main kompang??...ermmm... x mustahil kn... sempena majlis t'sbt our office (admin) telah memenangi 2nd price for sepanduk.. congrats to friends yg dh b'tungkus lumus menyiapkannya... & to my hubby & team HEP, tahniah for winning 1st place dlm category perarakan... cayalah..kemenangan yg mmg dh dijangka.. almaklum la semuanya excited & smpikn ada "org" tu yg melecet jari mengetuk alat kerincing... ha..ha... sape tu???..shhhhh...:)


(i la yg pegang plakad tuh..glamour x?? he..he..)

No comments:

Post a Comment